Alt om reker

Reker per person:

reker grønlandsreker fiskeruta

Antallet reker per person kan variere avhengig av flere faktorer, som personens appetitt, andre matvarer som serveres og om reker er hovedretten eller en del av en større meny.

Generelt sett kan man anslå mellom 250-500 gram reker per person til hovedretten. Hvis rekene serveres som en del av en større meny, kan mengden reduseres til rundt 150-200 gram per person.

Det er imidlertid viktig å huske på at dette er bare anslag og kan variere avhengig av personlige preferanser og situasjonen. Det er alltid bedre å ha litt ekstra mat enn å ikke ha nok, så det kan være lurt å kjøpe litt ekstra reker hvis du er usikker på mengden.

Handle riktig mengde

 

Reker gravid:

Slik gjør du:

Reker kan være en sunn del av et graviditetsernæring så lenge de er tilberedt ordentlig. Reker er en god kilde til protein, jern og omega-3 fettsyrer, som alle er viktige næringsstoffer for gravide kvinner og deres ufødte babyer.

Men det er viktig å merke seg at gravide kvinner bør være forsiktige med å spise rå eller underkokte reker, da de kan inneholde skadelige bakterier eller parasitter som kan forårsake matforgiftning. Derfor bør reker alltid kokes eller stekes ordentlig før de spises.

Gravide kvinner bør også være forsiktig med å spise for mye sjømat som kan inneholde høye nivåer av kvikksølv, som tunfisk, haifisk og kongemakrell. Reker er imidlertid vanligvis lavt i kvikksølv og kan være en sunn del av et balansert kosthold for gravide kvinner.

Handle trygge reker

 

Hvordan tine reker:

Det er best å tine reker i kjøleskapet over natten. Her er trinnene du kan følge for å tine reker på en trygg måte:

Ta rekene fra fryseren og legg den i en dyp tallerken eller bolle med papir i bunnen. Det er viktig å tine rekene i kjøleskapet for å unngå at de blir utsatt for høye temperaturer som kan føre til vekst av skadelige bakterier. Papiret samler uønsket veske.

La rekene tine i kjøleskapet i ca. 12-24 timer, avhengig av mengden reker i posen. Mindre mengder reker kan tine raskere, mens større mengder kan ta lengre tid. Når rekene er tint, bør de brukes innen to dager for å sikre at de fortsatt er ferske og trygge å spise.

Merk at det er viktig å unngå å tine reker på romtemperatur eller i mikrobølgeovnen, da dette kan føre til ujevn oppvarming og øke risikoen for matforgiftning.

 

Reker oppskrift:

reker oppskrift fiskebilen

For å lage et perfekt rekesmørbrød trenger du følgende ingredienser:

  • Ferske reker
  • Ferskt brød
  • Smør
  • Sitron
  • Agurk
  • Dill
  • Salt og pepper
  • Majones eller rømme

Her er en steg-for-steg guide:

Start med å skylle og rense rekene godt.

Skjær brødet i ønsket størrelse og rist det gjerne lett i en brødrister eller i ovnen.

Smør brødskivene med et lag med smør. Du kan også legge til et lag med majones eller rømme hvis du ønsker det.

Legg reker på den ene brødskiven og klem litt sitronsaft over.

Skjær agurk i tynne skiver og legg det på toppen av rekene.

Tilsett litt hakket dill og krydre med salt og pepper etter smak.

Legg den andre brødskiven på toppen og press lett ned.

Skjær smørbrødet i ønsket størrelse og server det med en ekstra skive sitron og eventuelt litt ekstra dill på toppen.

Denne oppskriften er rask og enkel, og det er den perfekte måten å nyte de deilige smakene av grønlandsreker på. Bon appetit!

Rekesmørbrød reker