fiskeruta,sei,alex-aas,fiskebilen,godfisken

Ekte matglede med sei

Sei er havets potet og en undervurdert fisk som har fått et ufortjent rykte som billig og kjedelig fisk. Det er den absolutt ikke. Den er en del av torskefamilien og den kan kokes, grilles, bakes og paneres. Kjøttet er magert, hvitt og saftig. De fleste tenker på ”seibiff” med stekt løk når de tenker på fisken, men prøv den ut i andre varianter også.

 

alexander-aas,fiskeruta,godfisken,kaptein

 

Sei er en god og anvendelig matfisk som det er best å fiske enten på våren eller høsten. Seien er stimfisk og finnes oftest i de øverste vannlagene hvor den jager sild, fiskeunger , krill og rødåte. Den holder seg derfor ofte ved grunner hvor åtedyrene kan samles i bakevjene.

 

fiskeruta,fiskebilen,godfisken,alex,aas,sei,luksussei

Ingredienser

Om du ikke deler den fiskeinteressen eller har tid som meg, så kan du ringe Fiskeruta og bestille noen deilige sei loins (luksussei av ryggstykker). Kjøp nok til at du kan lage forskjellige varianter fisken. En av mine favoritter er panert sei fylt med ost og en hjemmelaget hollandaisesaus.

Panert sei fylt med portsalut og en hjemmelaget hollandaisesaus
Porsjoner Prep Time
2Porsjoner 5Min
Cook Time Passive Time
25Min 0Min

Porsjoner Prep Time
2Porsjoner 5Min
Cook Time Passive Time
25Min 0Min

Recipe Notes

Fremgangsmåte :

Kok potene møre i ca 10 min. De er små og tar ikke lang koketid. Del reddiker i to og kutt opp vårløken i små strimler. Hakk hvitløken. Når potetene er ferdige så deler du dem i to og steker alle grønnsakene sammen slik at de får en crispy skorpe og smak til med salt, pepper og sitron.

Lag hollandaisesausen :
Stek finhakket sjalottløk i litt smør sammen med pepper (gjerne knuste pepperkorn) .Tilsett eddik og hvitvinen(vann) og kok inn til en tredjedel.

Ha romtempererte eggeplommer i en arbeidsbolle og visp inn reduksjonen. Ha dette så over et vannbad, det vil arbeidsbollen over en kjele med så vidt småkokende vann.

Tips til vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet. Det er samme fremgangsmåte ved Bernausesaus.

Smelt smør i en egen kjele og sil dette forsiktig over i arbeidsbollen med egg og reduksjonen. Visp forsiktig hele tiden. Pass på at du ikke bruker melkerestene i smøret, dvs ”bunnfallet”. Ettehvert vil blandingen tykne og du vil få en fin konsistens. Tilsett noen sitrondråper, salt og pepper etter smak.

Panert sei :
Skyll fisken i vann og tørk godt av.
Skjær en stor lomme i fisken med en skarp fiskekniv og press inn osten slik at all ost blir ”gjemt” inne i fisken.
Bland hvetemel, salt og pepper i en suppeskål.
Pisk sammen egge i en annen skål.
Ha griljermel i en tredje skål.

Vend fisken i melblandingen først, deretter i egg og til slutt godt i griljermelet.
Stek seien i smør på varm stekepanne i ca 3-4min på hver side.

Anrett alle grønnsakene på en tallerken først. Del så seien i to og legg dem på grønnsakene. Øs hollandaisesauen rundt på tallerken og pynt med kruspersille og eventuelt litt havsalt eller maldonsalt.

Innlegget Panert luksussei fylt med portsalut dukket først opp på GODFISKEN.

Source: Godfisken